Kamerhortensia

Kamerhortensia

Kamerhortensia’s zijn uiterst dankbare, kleurrijke planten voor een lichte plek in huis

Kamerhortensia’s zijn speciale vormen van de tuinhortensia’s met hun bolle of platte bloemschermen die iedereen wel kent. Vanwege hun enorme bloemenweelde spreken ze heel veel mensen heel sterk aan. In de tuin zijn ze al sinds de 18e eeuw zeer geliefd, sinds enkele tientallen jaren zijn ook de vormen die speciaal voor toepassing in huis zijn bedoeld, zeer in trek. Het gaat in alle gevallen om cultivars van de soort Hydrangea macrophylla die uit Japan stamt. Dat is de zogenaamde boerenhortensia. Hortensia’s behoren dus tot het geslacht Hydrangea, maar worden hortensia’s genoemd omdat in 1771 de Franse plantkundige Philibert Commerson de toen voor Europa nieuwe planten opdroeg aan een fraaie dame die Hortense heette. Vermoed wordt dat het om Hortense, de dochter van Josephine de Beauharnais ging. Josephine was de geliefde van Napoleon.

Kamerhortensia’s zijn volop bloeiend te koop tussen februari en juni, maar dankzij ver ontwikkelde kwekerskunst ook veel later in het jaar, zoals nu. De aanvoer gaat soms tot in november door. Daarna zijn ze er even niet meer. Pas in februari begint een nieuwe ronde. Ze worden in verschillende kweekpotmaten aangeboden, van 8 cm doorsnee tot wel 15 cm diameter. De planten die GroenRijk nu aanbiedt, zijn in 14 cm-potten gekweekt: een prachtige maat die volle, rijk bloeiende planten oplevert. Om enorm van te genieten.

Kamerhortensia’s zijn er in allerlei kleuren. Het meest voorkomend zijn roze, rood, blauw en wit/crèmewit. Maar ze zijn er ook met dubbelkleuren, bijv. roze/wit en blauw/wit. Opvallend is dat veel planten tijdens de bloei langzaam van kleur veranderen. Blauwe bloemen worden dan bijv. roze, donkerrood wordt lichter en roze bloemen worden soms zelfs heel mooi geschakeerd warmgroen waarin nog allerlei andere tinten te herkennen zijn. Ook verkleuring naar lichtgroen komt voor, vooral bij lichter gekleurde bloemen. Meestal is het zo dat je plant er na enkele weken anders uitziet dan toen je hem kocht, maar vaak zijn ze dan net zo mooi (sommige liefhebbers vinden de bloemen dan zelfs mooier, omdat er dikwijls veel meer kleurschakeringen in voorkomen). Reken bij de kwaliteit die GroenRijk nu biedt, maar op vier tot zelfs acht bloemschermen per plant.

 

Verschillende bloeivormen

Niet alleen de bloemkleuren, ook de bloeivormen kunnen bij Hydrangea macrophylla, dus ook bij kamerhortensia’s, sterk verschillen. Meestal gaat het om de gevuldbloemige, bolle bloeiwijzen die helemaal uit steriele bloemen bestaan, maar er zijn ook andere vormen. Bijv. de zogenaamde Teller-vormen die ook wel ‘randbloemigen’ worden genoemd. Die vormen een vrij plat bloemscherm met vruchtbare, kleine bloemen in het midden, met daaromheen een rand grotere ‘lokbloemen’. Hortensiabloemen geuren heel licht en zoet en de planten hebben mooi groen blad. De kamerhortensia’s blijven mooi compact, ook als je ze naderhand in je tuin plant. Want dat kan ook. Voor de echte plantenkenners: de wat kleinere kamerhortensia’s (we bedoelen: kleiner dan de meeste tuinvormen) behoren tot de ondersoort (eigenlijk ‘vorm’) Hydrangea macrophylla forma otaksa.

 

Makkelijke verzorging

Kamerhortensia’s  staan graag op een lichte plek in huis. ’s Zomers liever niet in de felle middagzon, maar in deze tijd van het jaar is het licht al niet zo fel meer. Dat kunnen ze best hebben. Je kunt je hortensia nu dus gerust voor het raam zetten, ook voor een raam op het zuiden, maar liever niet vlak boven de verwarming. Ze drinken veel water. Geef minstens 3 à 4 keer water per week (op de grond in de pot, niet op het blad en zeker niet op de bloemen). Op zonnige plekken zul je zelfs vaker water moeten geven. Je merkt vanzelf of dat nodig is als de potgrond droog aanvoelt. Dus regelmatig even voelen. Als het blad plotseling slap hangt, moet je de wortelkluit (in pot) even snel ‘dopen’(in een bak lauw water onderdompelen), zodat de kluit zich weer vol kan zuigen met water. Na uitlekken kun je hem dan weer in zijn overpot zetten. Geef tijdens de bloei eens per week wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. GroenRijk heeft de juiste soorten plantenvoeding voor al je planten in voorraad. Als je jouw hortensia koopt, bloeit hij al volop en dat is juist goed. Want anders dan veel andere soorten bloeiende kamerplanten is het geen voordeel als er nog veel bloemen in knop zijn. Bij de kweker komen hortensia´s namelijk het beste in bloei, in huiskameromstandigheden minder. Vandaar dat ze volop bloeiend worden aangeboden.

Zoals gezegd, kun je een kamerhortensia na de bloei in de volle grond van je tuin planten, maar wacht daarmee tot het voorjaar (mei) met de planten die je nu koopt. Het wordt winter en dan kunnen hortensia´s die uit huis komen, buiten makkelijk bevriezen. Je moet ook nooit inplanten in bevroren grond of als het vriest.

De meeste hortensia’s (ook kamerhortensia’s) bloeien op het tweejarige hout. Om geen bloemknoppen weg te snoeien bij planten die je in je tuin plant, moet je niet diep snoeien. Aan de takken zie je in het voorjaar een oud donker onderste gedeelte met daarboven een lichter deel. Snoei dat lichte deel niet dieper dan halverwege en altijd boven een dubbele knop (twee knoppen –ook ogen genoemd – op de zelfde hoogte aan de stengel bij elkaar). Snoei liefst direct na de bloei (als de hele plant is uitgebloeid).

Het overhouden van kamerhortensia’s in huis is heel lastig als je (nog steeds in huis) volgend jaar dezelfde rijke bloei verwacht. Dat is meestal niet zo. Dus wil je (of kun je) hem niet in je tuin planten, doe hem dan na de bloei weg.

 

TIP

Kamerhortensia’s houden van iets zurige grond. Meng daarom lekker veel turfmolm of tuinturf door de grond in het plantgat als je ze buiten in je tuin in de volle grond plant. In de tuin zullen ze eerder in het jaar bloeien dan ze nu doen.

 

In kort bestek

Kamerhortensia’s (speciale kleine vormen van de boerenhortensia; Hydrangea macrophylla) zijn uitbundig bloeiende, prachtige planten voor in huis. Ze zijn er in roze, blauw, rood, wit, dubbelkleuren enz. Een feest van kleur in huis! Voor een lichte, niet te warme plek. Vooral veel water geven (potgrond niet laten uitdrogen) en van ze genieten. Uitgebloeide planten kun je in het voorjaar in je tuin planten. Dan heb je er nog jaren plezier van. Ook een cadeauplant waar je mee aan kunt komen!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak kerst écht bijzonder met een Fairybell kerstboom!

Stap binnen in de fonkelende wereld van Fairybell, waar sprankelende kerstbomen je tuin omtoveren tot een waar winterparadijs! Fairybell brengt betovering naar buiten met hun unieke vlaggenmast kerstbomen, en wij nodigen je uit om dit feestelijke sprookje zelf te ontdekken bij GroenRijk Doetinchem. Het idee van deze alternatieve kerstboom is dat je je vlaggenmast (of een stok die je apart kunt aanschaffen) met allerlei lichtsnoeren kunt om...

Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...