Dé trends voor binnen- en buitenshuis

Benieuwd naar dé trends van 2018 rondom al het groen binnen- en buitenshuis? Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, iBulb en Bloemenbureau Holland werkten samen met trendwatcher Aafje Nijman en stelden voor 2018 drie stijltrends vast. Dus wil je dit voorjaar de tuin aanpakken, groen in huis halen of eens wat anders doen met bloemen, maar weet je nog niet in welke stijl? Lees dan vooral snel verder en ontdek welke stijl jouw favoriet is! Grote kans dat je in iedere trend wel iets ziet dat je aanspreekt, want de trends zijn gebaseerd op ontwikkelingen in onze samenleving. 

Trend 1: Punk Rebooted

In de trend Punk Rebooted draait het om vrijheid en macht. Door de verschuiving van macht op kleine en grote schaal komt ons gevoel voor vrijheid in de knel. Dit uiten we door een opstandige houding aan te nemen waarin we vooral alles juist zelf willen bepalen. Dat zie je terug in deze trend waarin harde materialen en kleuren te zien zijn. Binnenshuis krijgen bloemen en planten een stoere look door het gebruik van scherpe vormen en industriële materialen. Er gelden geen regels, combineer verschillende soorten materialen, kleuren en soorten groen. Maak jouw creatie geheel eigen! Ook in de tuin laat deze trend zich zien. Met stukken waarin je de natuur juist haar gang laat gaan en stukken waarin je juist precies het groen plaatst zoals jij dat wil. Het creëert een enigszins rommelige en tegelijkertijd ontspannen sfeer. 

Vormen

De vormen die bij deze trend passen zijn ruw, ruig, grillig, scherp en puntig. 

Kleuren

Het kleurengebruik is zeer contrastrijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van zwart, rood, wit en grijs. Groen, beige en huidskleur zorgen voor contrast en hebben een verzachtend effect op de harde kleuren. 

Materialen

De materialen zijn stoer, industrieel en ongepolijst. Ze worden in willekeurige combinaties gebruikt. 

Dessins

Dessins die bij deze stijl passen zijn industrieel en luxe. Zoals marmerdessins of bewerkingen als krassen, schrijven, symbolieken en vlek- en spatdessins. 

Trend 2: Re-assemble

De trend re-assemble draait om combineren. Net als in onze diverse maatschappij waarin er tegenwoordig ontzettend veel mogelijk is. Het vrij kunnen combineren geeft een gevoel van flexibiliteit. Verschillende vormen, kleuren en materialen worden door elkaar gebruikt in deze trend. Deze stijl straalt vrolijkheid uit en je mag er al je creativiteit in kwijt! Binnenshuis leidt dat tot een ongedwongen en speels gebruik van bloemen en planten. Er is veel ruimte en frisheid in terug te zien. Buitenshuis worden ook speels verschillende vormen en kleuren gecombineerd. De tuin is een luchtig geheel met een flexibele uitstraling.  

Vormen

Vormen worden in deze stijltrend willekeurig gebruikt. Vaak lijkt het geheel net een collage. 

Kleuren

De kleuren zijn wederom divers. Van felle kleuren tot aan pastel. Het zijn vrolijke kleuren met een zachte uitstraling. 

Materialen 

Qua materiaal vind je zowel nieuwe als gerecyclede materialen in deze stijl. Je ziet er ook veel natuurlijke materialen in terug.

Dessins

Ook voor de dessins geldt dat er van alles mogelijk is. De verschillende dessins worden veelal ook gecombineerd met elkaar. 

Trend 3: Romance 3.0

De derde en laatste trend is Romance 3.0. Ontstaan vanuit de alsmaar groeiende welvaart en tegelijkertijd groeiende digitale bubbel waarin we leven. We voelen ons een met de rest van de wereld en daardoor krachtig. Dit zie je terug in deze stijl door het gebruik van luxe materialen, volle vormen en intense kleuren. De bloemen en planten binnenshuis zijn niet alleen vol van kleur maar ook in hoeveelheid. In de tuin zie je veel bloeien en ook hier zijn de vormen vol en krachtig. 

Vormen

Vormen in deze trend zijn krachtig, rond en vol. 

Kleuren

De kleuren zijn divers, van lichtere kleuren tot donkere kleuren. De kleur paars zie je veel terug. 

Materialen

Er worden veel luxe materialen gebruikt, zoals fluweel en marmer. Vaak worden materialen ook bewerkt, bijvoorbeeld geverfd. 

Dessins

Dessins bevatten vaak bloemen of dieren(huiden) en ook de dessins worden vaak nog bewerkt.

Welke stijltrend past bij jou? 

Nu je weet welke groentrends er in 2018 verwacht worden, kun je bepalen welke stijltrend jou aanspreekt en aan de slag om jouw interieur en/of tuin aan te sluiten op de nieuwste trends! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...