Olala, zijn we niet om op te eten?

Olala, zijn we niet om op te eten?

Salvia, Rozemarijn, Tijm, Lavendel… Deze week kun je je tanden zetten in deze Mediterrane aanbieding bij GroenRijk. De heerlijkste Italiaanse keukenkruiden staan te stralen en vooral te geuren. Bijna te mooi om van te plukken. Gelukkig zijn het vaste planten en ook nog eens stevige groeiers. Dus knip er maar flink op los!

Salvia: aaibaar en eetbaar

Het kruid Salvia, ofwel Salie, groeit uit tot een struikje van ongeveer een halve meter hoog. De geurige blaadjes zijn bijzonder groengrijs, met een verleidelijk fluweelachtig laagje. In mei komen er frêle blauwpaarse bloemetjes aan. Vlak voor de bloei kun je er wat scheuten afplukken om te drogen. Zet er thee van of kruid je gerechten ermee. Google maar eens op salieboter. Salvia komt trouwens van Salveo, dat betekent genezen. Er worden zuiverende, ontsmettende en rustgevende krachten aan toegedicht.  

Rozemarijn: hard blad, toegankelijke smaak

Rozemarijn is een must in je tuin. De takken met naaldachtige blaadjes blijven het jaar rond mooi groen en van april tot juni verschijnen er wit met blauwpaarse bloempjes. Rozemarijn kan wel 1,5 meter hoog worden, dus knip er maar flink van. Op de barbecue geeft het een heerlijk aroma af. En aardappels uit de oven kunnen eigenlijk niet zonder. Tip: Leg een voorraadje gedroogde Rozemarijn aan, zodat je bij regen de tuin niet in hoeft.

Tijm: aantrekkelijk voor mens en dier

Thijmus, ofwel Tijm, krijgt tijdens de bloei al snel bezoek van bijen en vlinders. Zij vinden deze laagblijvende geurige halfheester net zo aantrekkelijk als wij. Tijm heeft veel toepassingen en weinig eisen. Arme zanderige grond is al genoeg of weelderig te groeien. Tijm gesnoeid? Droog het aan de lucht en maak je eigen Provençaalse kruidenmix, samen met o.a. Salie en Oregano. Of maak tijmsiroop, heerlijk verzachtend bij hoest.

Lavendel: klassieke schoonheid

Lavendelplanten horen net als Salie, Tijm en Rozemarijn, tot de lipbloemenfamilie. Hun grote troeven zijn: smaak, geur, schoonheid en kracht. In Nederland kennen we Lavendel vooral van zeep en geurzakjes. In Frankrijk kom je lavendel ook tegen in gebak, honing en chocola. Er zijn zoveel toepassingen dat je misschien bang bent dat je te kort hebt. Gelukkig vaart Lavendel er wel bij als je twee maal per jaar snoeit. Dat houdt de struik zelfs vol en krachtig en voorkomt verhouting!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kom naar de grote Vijverwater Testdag op 14 juni

Heb je een vijver in je tuin? Dan weet je hoe belangrijk helder, gezond water is voor je vissen, planten én het hele ecosysteem. Maar hoe weet je of jouw vijverwater nog in topconditie is? Daar helpen we je graag bij! Op vrijdag 14 juni organiseert GroenRijk Doetinchem een speciale Vijverwater Testdag, en jij bent van harte uitgeno...

Lees meer...
50% korting op zomerbollen: OP = OP!

Bij GroenRijk Doetinchem krijg je nu 50% korting op de laatste zomerbollen! In de aanbieding vind je onder andere dahlia’s, begonia’s, sparaxis en babiana.

Lees meer...
Wandhangers vol zomervibes

Bij GroenRijk zijn er deze week weer volop wandhangers binnengekomen. En wat hangen ze er gezellig bij! Vol met zomerfavorieten zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Sommige hangers zijn een kleurrijke mix van verschillende bloeiers: denk aan Bacopa die over de rand stroomt, terwijl Verbena juist omhoog klimt. Dat speelse contrast maakt je zomertuin helemaal af.

Snel kleur? Ga voor perkgoed!

Wandhangers en perkgoed lijken mis...

Lees meer...