Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt.

De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft, veel sfeer biedt en ook nog iets zwierigs aan het interieur geeft. Daarnaast blijkt uit onderzoek van NASA dat goudpalm in huis een luchtzuiverende werking heeft en bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid, argumenten waar consumenten gevoelig voor zijn. 

Herkomst

Goudpalm behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt vaak nog met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Dit kan verwarrend werken; in de wetenschap en plantenhandel is afgesproken de meest recente naam voor deze plant te hanteren: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

Verzorgingstips

  • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
  • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer. 
  • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
  • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden - is regelmatig sproeien aan te raden. 
  • In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui. 
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt  goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.voor consumptie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
kerst
Kersttrends 2024: laat de natuur sprankelen

De geur van dennen, het zachte licht van twinkelende lampjes en de rustieke warmte van aardetinten: dit jaar staat kerst volledig in het teken van de natuur. Bij GroenRijk Doetinchem nemen we je mee het bos in – niet letterlijk natuurlijk, maar wel met een kerstdecoratie die aanvoelt als een winterwandeling door een magisch sprookjesbos. Dit zijn dé trends voor kerst 2024, en jij kunt ze helemaal zelf creëren.

...Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...