10 Tips voor de Portulaca

10 Tips voor de Portulaca

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig bestaan er ook veel gekweekte soorten van dit warmbloedige plantje die het prima doen in ons klimaat. De vaak roodgetinte stengels en komvormige bloemetjes geven een geweldig vrolijke en zomerse sfeer.  Zodra de zon verschijnt, gaan de bloemetjes open en laat deze zomerbloeier een variatie aan frisse kleuren zien: van rood, oranje en roze tot geel, wit, paars en lila. Ze worden 20 cm hoog en bloeien de hele zomer door. 

 

Slimme wateropslag

Zet jouw Portulaca’s op een zonnig, droog plekje in je tuin of op je terras. De bloemetjes kunnen zich sluiten in de avonduren en gaan pas weer open als de zon opkomt. Dit slimme plantje slaat water op in zijn dikke, vlezige blaadjes waardoor hij extra goed tegen droge periodes kan. Portulaca’s staan heel feestelijk in een pot, een hangmand of een lage schaal op je terras, maar ook in een rotstuin, waar de nieuwe stengels mooi over de stenen hangen, of langs borderranden. 

 

Makkelijk plantje

Als je deze tips volgt, geeft je Portulaca lekker lang bloemen:

  • Zet de eenjarige plantjes in goed doorlaatbare potgrond of tuinaarde, meng er eventueel wat hydrokorrels door en zorg dat overtollig water uit een pot kan weglopen.
  • De planten kunnen goed tegen droogte, maar houden er wel van als ze regelmatig water krijgen. Giet het water op de aarde en niet rechtstreeks op de stengels.
  • Geef Portulaca’s in pot eens in de 14 dagen wat vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten.
  • Haal uitgebloeide bloempjes weg, dan bloeit je Portulaca langer, vaak zelfs tot de eerste nachtvorst.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...