De vrolijke verleiding van Dahlia Labella

De vrolijke verleiding van Dahlia Labella

Een kleurige mix van Dahlia Labella’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbare knollen, genieten we nu juist van de uitbundige bloemen. De Labella-kwekers hebben een collectie beauties gecreëerd met volle bloemen in heldere kleuren en verschillende maten. 

 

De Labella Dahlia’s

Roze, rood, oranje, geel, paars, wit of gemengd: de Labella-collectie biedt je volop keuze! Sommige soorten kregen ook nog de titel ‘fun’ mee omdat ze zo feestelijk zijn. Kies jouw favoriet:
•    Piccolo: Schattige minidahlia’s met een hoogte van zo’n 15 tot 17 cm. Perfect voor in borders of in bakken en potten.
•    Medio: Een Dahlia met een hoogte van 20 tot 25 cm waar je makkelijk een plekje voor vindt.
•    Grande: Deze cultivar wordt tussen de 30 en 40 cm hoog en heeft grote, niet doorhangende bloemen. 
•    Maggiore: Pronkplant die met een hoogte van 45 tot 70 cm extra opvalt.
•    Gigante: Een flinke dahlia die 55 tot 70 cm hoogte kan halen en mooi uitkomt in een grote pot.

 

Do’s voor je Dahlia

Als je goed voor je dahlia zorgt, kan ze een zomer lang bloeien tot wel in oktober. Let wel op de volgende tips:
•    Geef haar een plek in de zon. Zo groeit de plant het best en heb je veel bloemknoppen.
•    Zet je dahlia in voedzame, goed doorlatende grond.
•    Geef organische mest bij het planten en zodra de eerste bloemen open gaan. Als je een knol plant, geef dan mest zodra de eerste uitlopers boven de grond komen.
•    Verwijder uitgebloeide bloemen door direct onder de knop te knippen.
•    Laat de grond rond je dahlia niet uitdrogen, maar laat de wortels ook niet te nat worden.
•    Tijdens milde winters kan je Dahlia buiten overleven als je haar bij de voet afdekt met stro of jute. Je kunt de knollen ook uitgraven en in wat turfmolm laten overwinteren.

 

Haal haar binnen

Het is zonde om Dahlia Labella alleen buiten te laten staan. Knip gerust wat takken weg om te laten pronken in een vaas, maar wel net boven twee beginnende blaadjes. Zo bevorder je de bloei van nieuwe takken!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...