Allium 'Purple Sensation': Sierlijke sensatie

Allium 'Purple Sensation': Sierlijke sensatie

De grote bloembol hoog bovenop de Allium aflatunense 'Purple Sensation' zit vol met helder paarse stervormige bloemetjes. Combineer deze sierui eens met andere paarse bloemen voor een prachtig effect!

 

Kleur en geur

Allium of look is een wijd verspreid bolgewas dat van nature vooral in gematigde streken boven de evenaar voorkomt. Er vallen honderden verschillende soorten onder zoals bieslook, knoflook, prei en natuurlijk ui. Sieruien zijn niet bedoeld voor in de keuken, maar om een mooie, kleurrijke sfeer aan je tuin te geven. Vooral de sterke Allium aflatunense 'Purple Sensation' doet zijn naam eer aan als hij met zijn lange zilvergroene bladeren en sensationeel grote, paarse bloembol van wel 7 cm doorsnee, hoog boven andere gewassen in je voorjaarstuin uitsteekt. 

 

Van paarse naar groen sensatie 

Als de bloembol van de 'Purple Sensation' in mei en juni in bloei staat, trekt hij geweldig veel bijen en vlinders aan. Zet deze sierui in je border in een groepje bij elkaar of losjes tussen je vaste planten. De 'Purple Sensation' houdt van de zon, maar kan ook in halfschaduw. De holle stengel onder de bloem wordt zo’n 75 cm lang en buigt mooi mee in de wind zonder te knakken. Na de bloei verandert de bloem nog in een groene sensatie omdat er dan allemaal groene zaadhoofdjes overblijven. 

 

Supermakkelijke plant

Allium aflatunense 'Purple Sensation' is een sterke en erg gemakkelijk plant. Toch is het handig om voor het planten even deze tips te checken.

  • Je kunt de bollen vanaf september tot december poten in luchtige, goed doorlatende grond die vooral in de winter niet nat blijft.
  • Houdt rekening met een plantafstand van 10 tot 30 cm. 
  • Laat bruine bladeren lekker zitten tot ze afsterven. De bol kan de energie hiervan goed gebruiken voor volgend jaar.
  • Als je niet wilt dat de plant zich vermeerdert met zaden, knip je na de bloei de grote bloembollen weg.

 

Kleurrijke combinaties

Je kunt de 'Purple Sensation' prima combineren met bijvoorbeeld grassen, kattenkruid en andere paarse planten. Ook meerdere grote en kleine sieruisoorten passen mooi bij elkaar. Combineer de 'Purple Sensation' bijvoorbeeld met de iets lagere Allium christophii, de leuke trommelstokjes (Allium sphaerocephalon) en de Allium schubertii, waarbij de bloemen op lange steeltjes in de bol bloeien. Een sierlijk geheel!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...