Monstera deliciosa: wonderlijke gatenplant

Monstera deliciosa: wonderlijke gatenplant

De Monstera deliciosa of gatenplant, is een razend populaire getemde reus uit de jungle. Met zijn opvallende gaten is deze kamerplant niet alleen wonderlijk aantrekkelijk, hij is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Bij GroenRijk ontmoet je gegarandeerd jouw nieuwe huiskamerfavoriet.

 

Eyecatcher

Met de Monstera deliciosa haal je een prachtige, decoratieve en ook nog eens luchtzuiverende plant in huis. De imponerende bladeren kunnen wel 30 tot soms 60 cm lang worden. In het begin zijn deze nog hartvormig. De gaten ontstaan pas als de bladeren verder uitgroeien. Deze zijn een erfenis uit het oerwoud, waar de Monstera in het wild groeit. Ze zorgen ervoor dat de bladeren beter zonlicht op kunnen vangen en het water makkelijk naar beneden drupt. 

 

Junglereus

In het oerwoud van Zuid- en Midden-Amerika slingert de Monstera deliciosa zich om reuzenbomen. Uit de aronskelkachtige bloemen vormen zich lange, eetbare vruchten, waarvan de zoete smaak lijkt op banaan en ananas. Vandaar dat hij de naam deliciosa heeft gekregen. In jouw huiskamer zal de Monstera deliciosa niet snel bloeien en vruchten maken, maar hij kan wel heel goed groeien! De kamerplantversie van deze junglereus kan zomaar 1.60 meter hoog worden. Vind je dat te hoog? Je kunt de gatenplant ook snoeien.

 

Zo groeit je gatenplant goed 

Gatenplanten in je huiskamer vormen vaak luchtwortels en de wat grotere exemplaren hebben een mosstok voor de ondersteuning. De plant houdt van een lichte plek maar niet van volle zon. Je zult ook zien dat de bladeren de neiging hebben om naar het licht toe te groeien. Daarom is het handig om je gatenplant af en toe te draaien, zodat hij mooi in model blijft. Ook zul je merken dat de jonge bladeren minder goed gaten vormen op een donkere plek.

 

Verzorgingstips:

  • Geef nooit teveel water. De aarde moet niet te vochtig aanvoelen.
  • In de zomer kun je een tot twee keer per week water geven, in de winter een keer in de  twee tot drie weken.
  • Geef in de lente en zomer één tot twee keer per maand vloeibare plantenvoeding.
  • Sproei af en toe de bladeren. De Monstera deliciosa houdt van een hoge luchtvochtigheid.
  •  Doffe bladeren gaan weer mooi glanzen als je ze afneemt met een doekje met karnemelk.
  • Houd je gatenplant buiten het bereik van kinderen en dieren. De bladeren zijn giftig.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...