'Blue Star' schittert in de halfschaduw

'Blue Star' schittert in de halfschaduw

Met de Phlebodium aureum 'Blue Star' of zinkvaren haal je een stukje getemde jungle in huis. Deze van oorsprong tropische plant heeft elegante, licht golvende bladeren met een grijsblauwe waas. Hij staat stijlvol in elke kamer en is ook nog eens zeer goed luchtzuiverend. 

 

Tropische ster

De varensoort Phlebodium komt oorspronkelijk vooral voor in de moerasbossen van Florida en in tropische en subtropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, waar hij hoog in de oerwoudbomen leeft. De gekweekte Phlebodium aureum 'Blue Star' noemen we in het Nederlands zinkvaren of blauwvaren vanwege de bijzondere bladeren. Zijn wortelstok is geschubd en opvallend goudbruin van kleur. De wilde variant kan wel een meter hoog worden, maar bij jou thuis haalt deze cultivar zo’n 40 tot 50 cm. 

 

Sensitief

De Phlebodium aureum 'Blue Star' verdient een ereplekje in je huis- of slaapkamer, waar je volop kunt genieten van de vrolijke wirwar van lange, golvende lichtgroene bladeren met een grijsblauwe waas. Maar het is wel een wat gevoelige plant. Hij houdt van indirect zonlicht, dus een standplaats in de halfschaduw is ideaal. Daarnaast is hij niet zo gek op lage temperaturen. Zorg daarom dat het altijd tenminste 12 °C om hem heen is en zet hem niet op de tocht.

 

Zo blijft hij stralen

De zinkvaren is een sterke plant, toch is het handig om bij de verzorging even goed op deze tips te letten. 

  • De 'Blue Star' houdt ervan om in lichtvochtige grond te staan. Geef vooral in de zomermaanden voldoende water, maar voorkom dat de wortels in een laagje water komen te staan.
  • Geef het liefst zacht water op kamertemperatuur en giet dit aan de zijkant van de pot op de aarde, niet in het hart van de plant.
  • Deze varen heeft niet vaak extra plantenvoeding nodig. Wel vindt hij het fijn om na zo’n twee tot drie jaar te verhuizen naar een grotere pot. Doe dit het liefst in het voorjaar.
  • De zinkvaren vindt het ook heerlijk als je zijn bladeren het hele jaar door af en toe besproeit.

 

Bladsignalen

Met zijn bladeren kan de zinkvaren je van alles vertellen. Als deze geel kleuren, krijgt hij te weinig voedingsstoffen. Bruine bladeren kunnen veroorzaakt zijn door te koud water, maar ook door schimmels, droge lucht of juist tocht. Zijn de bladeren lichtgroen met een opvallende grijsblauwe waas? Dan heeft de plant het prima naar zijn zin!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...