Snoeien in maart

Maart is de perfecte tijd om te beginnen met snoeien in de tuin. De winter is bijna voorbij en het voorjaar komt eraan. Het snoeien van planten in maart zorgt ervoor dat ze goed kunnen groeien en bloeien in de komende maanden. In deze blog zullen we verschillende planten bespreken die gesnoeid moeten worden in maart, inclusief de juiste snoeitechnieken.

Rozen snoeien in maart 

Laten we beginnen met de rozen. Doorbloeiende rozen moeten vanaf de eerste week van maart worden gesnoeid, op voorwaarde dat er geen vorst meer is. Snoei de rozen tot vijf millimeter boven een knop. Dit bevordert de groei van nieuwe scheuten en bloemen. Zomerbloeiers kunnen na de bloei worden gesnoeid. Door het verwijderen van oude bloemen bevorder je de groei van nieuwe knoppen en bloemen.

Winterjasmijn snoeien

Een andere plant die gesnoeid moet worden in maart is de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). De beste tijd om de Winterjasmijn te snoeien is na de bloei in maart. Snoei de takken tot op 3-4 bladpaarogen. Hierdoor zullen er nieuwe takken groeien en zal de plant weer goed bloeien.

Lavendel in maart

Lavendel moet ook worden gesnoeid in maart, van half maart tot begin april. Snoei de plant tot ongeveer 10 cm boven de grond. Dit zorgt ervoor dat de plant weer goed kan groeien en bloeien in de zomer.

Boltrompetboom onderhouden

De Boltrompetboom (Catalpa) moet eens in de twee jaar in maart worden gesnoeid. Snoei de takken tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke lengte. Hierdoor zal de plant weer goed groeien en bloeien in de zomer.

Caryopteris snoeien

De Caryopteris moet half maart worden gesnoeid, op voorwaarde dat het niet vriest. Snoei de takken tot ongeveer 20 cm boven de grond. Dit bevordert de groei van nieuwe takken en bloemen.

Pluimhortensia snoeien

De Pluimhortensia Hydrangea paniculata en Hydrangea macrophylla ‘Annebelle’ moeten ook in maart worden gesnoeid, op voorwaarde dat het niet vriest. Snoei de takken tot ongeveer 30 cm boven de grond. Hierdoor zal de plant weer goed groeien en bloeien in de zomer.

Leilinde in het voorjaar

De Leilinde (Tilia) moet eens in de twee jaar in maart worden gesnoeid. Snoei de takken tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke lengte. Hierdoor zal de plant weer goed groeien en bloeien in de zomer.

Bessenstruiken snoeien in maart

Tot slot moeten bessenstruiken worden gesnoeid in het voorjaar. De meeste bessenstruiken kunnen worden gesnoeid in maart. Verwijder de oude takken en snoei de overige takken tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke lengte. Dit bevordert de groei van nieuwe takken en bloemen, waardoor je straks weer volop kunt genieten van heerlijke bessen uit eigen tuin.

Wat heeft u nodig om te snoeien?

Maart is de perfecte maand om uw tuinplanten te snoeien en zo de groei en bloei van uw tuin te bevorderen. Bij ons tuincentrum in Doetinchem nodigen wij u dan ook graag uit om aan de slag te gaan met uw snoeischaar! Wist u dat wij in ons tuincentrum al het gereedschap verkopen wat u nodig heeft om bomen en planten te snoeien? Van snoeischaren tot heggenscharen en takkenscharen, wij hebben alles in huis. Zo kunt u direct aan de slag in uw eigen tuin. Door uw planten te snoeien in maart zorgt u niet alleen voor een betere groei en bloei, maar voorkomt u ook dat ze te groot en te wild worden. Bovendien geeft het snoeien van planten uw tuin een verzorgde uitstraling en kunt u de vorm en hoogte van uw planten beter bepalen.

Kom dus gerust langs in ons tuincentrum in Doetinchem en laat u adviseren over het snoeien van uw planten. Onze medewerkers staan voor u klaar en helpen u graag op weg. Vergeet niet om direct het benodigde gereedschap aan te schaffen, zodat u direct aan de slag kunt!

Bezoek ons tuincentrum

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...