Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft fantastische blauwpaarse bloemen en grijsgroene bladeren. Met haar heerlijke geur trekt ze bijen en vlinders als een magneet aan.

 

De populairste lavendel

Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een vrij compact en sterk vertakt struikje met opstaande slanke aren vol heldere, paarsblauwe bloemetjes met een heerlijke geur: geen wonder dat het één van de meest gebruikte lavendelsoorten is. Deze dwergheester wordt ook wel echte lavendel, gewone lavendel of smalbladige lavendel genoemd. Ze groeit oorspronkelijk in Zuid-Europese landen op wat droge, rotsige bodem en werd al in de oudheid geteeld. De gecultiveerde 'Hidcote' bloeit vanaf juni tot augustus en haalt een maximale hoogte van 40 tot 50 cm, inclusief de hoge aren.

 

Wintergroene multitasker

Niet alleen de bloemen van echte lavendel hebben een heerlijke geur, ook de grijsgroene bladeren zijn aromatisch. Je kunt er het hele jaar van genieten, want de 'Hidcote' is goed winterhard en vaak ook wintergroen. Tijdens de bloeiperiode trekt zij opvallend veel vlinders, bijen en hommels aan. Ze staat prachtig in een pot op je terras, in een rotstuin, de moestuin én in de border of als laag haagje, bijvoorbeeld langs een zonnig pad. Plaats dan zo’n 4 tot 5 plantjes per meter. Als je een mooi bloemenveldje wilt aanleggen, denk dan aan zo’n 7 tot 9 planten per m².

 

Hints voor de 'Hidcote'

Veel onderhoud heeft je Lavandula angustifolia 'Hidcote' niet nodig:

  • Lavendel houdt van een lekker warme en zonnige plek, maar groeit en bloeit ook in de halfschaduw.
  • Plant de 'Hidcote' in neutrale tot iets kalkrijke, maar vooral goed doorlatende grond.
  • De mediterrane struik kan prima tegen droogte, maar laat bij lange droge periodes de grond niet helemaal uitdrogen.
  • Geef lavendel in een pot in het voorjaar wat extra voeding voor lavendelplanten.
  • Houd de plant compact door na de bloei de uitgebloeide aren weg te knippen. Eind maart kun je de struik goed terugsnoeien, maar knip zeker niet al het blad weg.

 

Nog meer kleuren

Verschillende gekweekte soorten Lavandula angustifolia 'Hidcote' hebben verrassende kleuren. Naast de soort met paarsblauwe bloemen, kun je ook kiezen voor de 'Hidcote Pink' met wat meer roze bloemen en de 'Hidcote White' met witte bloemen. Zo past lavendel echt overal!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zomerheide genoemd, naar de pe...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwouden van westelijk Afrika v...

Lees meer...
Pompoenen & kalebassen: ze zijn binnen bij GroenRijk Doetinchem!

Het is weer bijna die tijd van het jaar waar we allemaal naar uitkijken: herfst! En bij herfst denken we meteen aan kleurrijke bladeren, gezellige avonden bij de open haard en natuurlijk, de sterren van het seizoen: pompoenen en kalebassen. Bij GroenRijk Doetinchem zijn we verheugd om je te laten weten dat we een mooi assortiment pompoenen en kalebassen binnen hebben, en we kunnen niet wachten om je te inspireren met talloze mogelijkheden om je huis en tuin in herfstsfee...

Lees meer...