Scindapsus pictus: vraagt weinig, geeft veel!

Scindapsus pictus: vraagt weinig, geeft veel!

De Scindapsus pictus is zowel een klimplant als een hangplant. Hij groeit bovendien lekker snel, heeft goede luchtzuiverende eigenschappen én vraagt daar alleen maar een makkelijke verzorging voor terug.

 

Hangen of klimmen?

Donkergroene, hartvormige bladeren met leuke, haast lichtgevende zilverwitte vlekjes: dat is de Scindapsus pictus. De klimmer wordt ook wel zilverrank genoemd en komt oorspronkelijk voor in bosrijke gebieden in Zuidoost-Azië waar hij met luchtwortels in bomen groeit en in rap tempo vele meters hoog kan worden. Bij jou thuis of op kantoor kun je deze snelle groeier niet alleen als staande kamerplant tegen een stam of (mos)stok laten opklimmen, maar ook als hangplant ophangen of bijvoorbeeld op een kast zetten. Geniet van de lange uitlopers vol glanzende bladeren die losjes naar beneden groeien.

 

Overal thuis

Je kunt de Scindapsus op veel plekken neerzetten of ophangen. Hij houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht. Als het zilverkleurige vlekkenpatroon wat minder helder en het blad groener wordt, staat de plant mogelijk te donker. Als de bladeren gelig kleuren, krijgen ze misschien te veel licht, of de potgrond is te nat. De Scindapsus pictus heeft bovendien zeer goede luchtzuiverende eigenschappen, dus het is zeker ook een prima plant voor op de slaapkamer. Laat alleen je hond of kat er niet aan knabbelen, want hij is licht giftig.

 

Gek op water

Met een beetje goede zorg, groeit je zilverrank lekker door. Zo pak je het aan:

  • Houd de grond altijd licht vochtig door 1 tot 2 keer per week water te geven. Voel eerst even of de grond al droog is.
  • Voeg in de lente en zomer eens in de twee weken wat kamerplantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt er bovendien van als je hem af en toe met wat water besproeit.
  • Snoeien is niet nodig, maar lelijke bladeren en te lange bladslingers kun je wel gewoon afknippen.
  • Draai de plant regelmatig een slagje. Dan blijft hij vol aan alle kanten.

 

Schattige Scindapsus stekjes

Uiteinden van te lange stengels kun je eventueel stekken. Knip een stengel af, mét blaadje en het begin van een luchtwortel, zet het stekje in water en na enkele weken heb je al wat langere wortels. Zet nu het stekje in stekgrond en het groeit vanzelf uit tot een volwassen zilverrank!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...
Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...