Wilde Struikheide

Wilde Struikheide

Ja, deze struikheide is zeer sterk en bloeit zeer lang door

Calluna vulgaris is de wilde struikheide die je kent van de in augustus paars bloeiende heidevelden. Al eeuwenlang wordt deze heidesoort in honderden variaties veredeld en gekweekt, maar pas sinds het eind van de vorige eeuw is er een heel nieuwe groep bijgekomen: de knopbloeiers. Dat zijn speciale series struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. De bloemen blijven als het ware in de knop steken. Die bloemknoppen zijn overigens even mooi gekleurd als de open, urnvormige bloemen bij andere struikheideplanten. Qua kleur maakt het dus niets uit of een plant een knopbloeier is of niet. Wel voor de bloeiperiode. Die is namelijk veel langer doordat insecten de bloemknoppen niet kunnen bestuiven. Daardoor verwelken de kleurrijke bloemknoppen veel later dan gewone struikheidebloemen. Knopbloeiers bloeien nu al en dat doen ze nog als de andere struikheideplanten allang zijn uitgebloeid!

Calluna ‘Beauty Ladies’: ideaal na de zomerbloemen
Uit de knopbloeiers hebben de kwekers nieuwe series planten met zeer goede eigenschappen ontwikkeld. Enkele van de nieuwste en beste zijn de ‘Beauty Ladies’. Dat zijn inmiddels tientallen verschillende planten met roze, paarse en zilverwit getinte bloemen. Er zitten tinten bij die in andere struikheiderassen nog nooit zijn vertoond. Heel donker paars bijvoorbeeld. De kleine blaadjes van de planten zijn meestal groen (geel komt ook al voor), maar die zie je bijna niet als de planten bloeien, zoveel knopbloemen staan er aan de takjes. Ze bloeien minstens acht weken lang door en dat betekent: heel lang kleur! Opvallend aan de ‘Beauty Ladies’ is dat ze sterk rechtop groeien en dat de bloemkleuren helder en vol zijn. Al die kleuren zijn bovendien erg goed te combineren. Er zijn heel mooie groepen mee te maken in contrasterende of juist in elkaar overvloeiende tinten. Bij GroenRijk heb je nu keuze in overvloed! De groei-eigenschappen zijn erg goed. Het zijn zeer sterke planten.

Makkelijke verzorging
Het maakt niet uit of je ‘Beauty Ladies’ in pot of bak of de volle tuingrond plant. Als de grond maar wel een beetje zuur is. Plant ze in pot of bak in speciale heideplantengrond (ook dat is volop bij GroenRijk te koop) of meng flink wat tuinturf door de grond in de plantgaten als je ze in de volle grond plant. Als de grond te kalkrijk is, kan het blad van planten met groen loof geel verkleuren (chlorose) en hebben die planten het moeilijk. Dat moet natuurlijk niet. Als je planten met geel blad koopt, hoort dat voor die planten zo. Dat is geen chlorose-verschijnsel. Die rassen hebben dan van nature geel blad, wat erg vrolijk staat. Het zijn blijvende dwergheestertjes, dus volgend jaar kunnen ze weer uitbundig bloeien. Dan moet je ze wel in maart even snoeien. En geef na de snoei een lekkere organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels. Niet met beendermeel mesten, want daar zit vrij veel kalk in. Je koopt ‘Beauty Ladies’ bij GroenRijk nu in 11 cm-potten. Een flinke maat die toont!

Inheems in heel West- en Zuid-Europa
Struikheide komt in het wild voor van Noorwegen tot Portugal en van Portugal tot West-Turkije. Natuurlijk verschilt de winterhardheid van de planten met hun plek van herkomst. ‘Beauty Ladies’ zijn oorspronkelijk in Noord-Duitsland ontwikkeld en daardoor volkomen winterhard. Knopbloeiers komen van nature in het hele verspreidingsgebied regelmatig voor, maar doordat de planten die zo bloeien zich niet kunnen uitzaaien, verdwijnt het verschijnsel in de natuur ook altijd weer. In de natuur blijven spontane afwijkingen alleen bestaan als dat een voordeel voor de planten is.

TIP
‘Beauty Ladies’ combineren ook perfect met allerlei andere planten die van zure grond houden, bijv. met Pieris en conifeertjes.

In kort bestek
Calluna vulgaris ‘Beauty Ladies’ zijn knopbloeiers: struikheiderassen waarbij de kleurrijke bloemknoppen niet verder opengaan. In dat knopstadium bloeien de planten veel langer door: echt maandenlang! Plant ze in zure heideplantengrond en geniet tot begin winter van hun roze, paarse of zilverwitte bloemenpracht. Ideaal als opvolgers van de zomerbloemen. ‘Beauty Ladies’ groeien rechtop, combineren geweldig en zijn zeer sterk.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...