Woonplant van de maand juli: de Dieffenbachia

Woonplant van de maand juli: de Dieffenbachia

Woonplant van juli is de Dieffenbachia. Met z’n mooie getekende blad, kleurrijke karakter en luchtzuivering als hobby steelt deze plant de show in huis of op kantoor.

Bont blad vol tekeningen
Dieffenbachia’s zijn er met kleine en met grote bladeren. Maar als je de plant zou moeten omschrijven aan iemand met een blinddoek om, dan noem je zeker z’n bladtekening. Want hoewel er Dieffenbachia’s zijn met effen groene bladeren, zie je de plant meestal met ingenieuze tekeningen op het blad in het geel, wit en groen. Daarmee heb je altijd een uniek exemplaar in huis.

Mooie plant, schone lucht
Met zijn prachtige bladeren wekt de Dieffenbachia niet alleen bewondering, de bladeren hebben ook een luchtzuiverende werking. Schone lucht levert de Dieffenbachia in jouw huis, maar ook op je werkplek. Neem dus eens een Dieffenbachia mee naar kantoor en maak er een heuse kantoorcoryfee van.

Vochtig, maar geen natte voeten
Omdat de Dieffenbachia uit Zuid- en Centraal-Amerika komt, kan de plant vocht wel waarderen. Houd de potgrond dus vochtig, maar niet doorweekt en sproei regelmatig. Zet de plant daarnaast ook op een lichte plek, zonder direct zonlicht, en de plant maakt scheut na scheut. Let wel op bij het aanraken van de Dieffenbachia: het plantensap is namelijk giftig. Trek voor de zekerheid handschoenen aan als je de plant verpot en houd ‘m weg bij kinderen en huisdieren.

Leuk om te weten:

  • Dhr. Dieffenbach, naar wie de plant werd vernoemd, was de hoofdtuinman van Schönbrunn, het Weense lievelingspaleis van Sissi.
  • In Brazilië geloven sommigen dat de Dieffenbachia beschermt tegen negatieve energie en het boze oog.
  • De plant is dol op temperaturen boven de 15 graden Celscius en ruim water.
  • Er bestaan zo'n 30 soorten Dieffenbachia, die oorspronkelijk uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika komen.
  • De ultieme verwenning: verpot een jonge Dieffenbachia in de lente. De plant kan z’n wortels dan lekker uitstrekken in verse aarde en daar wordt hij mooi van!
  • Verdwijnt de bonte tekening van het blad ? Dan krijgt je Dieffenbachia waarschijnlijk te weinig licht.
  • Jouw Dieffenbachia smult van een beetje plantenvoeding iedere 3 à 4 weken.
  • Zet de plant niet op de tocht, dan valt het ongedierte eerder aan.
  • Syn. Dieffenbáchia reginae is de grootste soort Dieffenbachia, waarvan de bladeren wel 75 cm lang kunnen worden.
  • Dieffenbachia is familie van bloeiende planten als Anthurium, Spathiphyllum en Zantedeschia.

Woonplant van de maand
De Dieffenbachia staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juli 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

inspiratie
Maak kennis met de Globee bloempot!

Ben je op zoek naar een bloempot die jouw planten niet alleen een praktisch thuis geeft, maar echt laat schitteren? Maak kennis met Globee, de bloempot die jouw groene oase naar nieuwe hoogten tilt op een unieke manier. Globee is niet zomaar een bloempot; het is een revolutionair product dat jouw planten op een stijlvolle en veelzijdige manier laat stralen. Laten we eens duiken in de prachtige wereld van Globee. Je vindt deze bijzondere bloempotten...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...